
STM tarafından, Malezya Kraliyet Donanması için inşa edilen üç adet korvetin blok kızağa koyma töreni İstanbul’da gerçekleştirildi.
Türk savunma sanayiinin öncü şirketi STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş, uluslararası arenada Türkiye’yi başarıyla temsil etmeye devam ediyor. STM, Malezya Kraliyet Donanması için LMS Batch-2 programı kapsamında inşa edeceği üç korvetin çalışmalarına 2024 yılında başladı. STM ana yükleniciliğinde başlayan projede, Aralık ayında gerçekleştirilen sac kesim töreninin ardından, korvetlerin bloklarının kızağa alınma töreni de, İstanbul Denizcilik A.Ş. Tersanesi’nde 8 Nisan’da gerçekleştirildi.
Türkiye’nin Asya Pasifik’e İlk Korvet İhracatı
Törende konuşan Soydal, STM’nin askeri denizcilik alanında Türkiye’nin lider mühendislik şirketi olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Dost ve kardeş ülkelerle savunma alanındaki iş birliğimizi güçlendirmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Malezya Kraliyet Donanması için LMS Batch-II Projesi kapsamında inşasına başladığımız üç korvet için düzenlediğimiz kızağa koyma töreni, Türkiye ve Malezya arasındaki derin dostluğun ve iş birliğinin somut bir göstergesidir. Türkiye’nin Asya Pasifik bölgesine ilk korvet ihracatı özelliği de taşıyan bu korvetler, Malezya Kraliyet Donanması’nın deniz savunmasında çeşitli görevleri etkin şekilde yerine getirmesini sağlayacak. Uluslararası sularda etkinliğini başarıyla kanıtlamış olan ADA Sınıfı tasarımına dayalı olarak üç korveti 2027 yılının sonuna kadar teslim edeceğiz.”

STM LMS Batch-II Gemi Özellikleri
Proje kapsamında, gemilerin inşası ve donatımı Türkiye’de, Türk savunma sanayii şirketlerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilecek. STM ana yükleniciliğinde inşa edilecek gemilerde, ASELSAN tarafından geliştirilen, 30 mm MUHAFIZ (Smash) Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi, CENK 3D Arama Radarı, ARES 2D Su Üstü Radar ED sistemi, Akrep Atış Kontrol Radarı, Chaff Aldatma Sistemi, Dost-Düşman Tanıma Sistemi IFF ve diğer elektronik sensörler; ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, HAVELSAN tarafından geliştirilen Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ve 76 mm top atış kontrol sistemi yer alacak. 99,56 metre boya, 2500 ton deplasmana sahip olacak gemiler, 26 knot maksimum hıza, helikopter iniş platformuna ve 111 kişilik personel kapasitesine sahip olacak.