
SLBM, “Submarine-Launched Ballistic Missile” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe’de “Denizaltından Atılan Balistik Füze” anlamına gelen bu tür füzeler, denizaltılardan fırlatılmak üzere tasarlanmış balistik füzelerdir.
Dünyadaki SLBM Örnekleri
ABD – Trident II : TRIDENT II (D5) SLBM, Amerika Birleşik Devletleri’nin nükleer caydırıcılık stratejisinin temel taşlarından biridir ve Ohio sınıfı nükleer denizaltılar tarafından taşınır. Lockheed Martin tarafından geliştirilen bu füze, 1990 yılında hizmete girmiştir ve günümüzde de modernize edilerek kullanılmaya devam etmektedir. TRIDENT II, 12.000 kilometreden fazla menziliyle dünya çapında stratejik hedefleri vurabilecek kapasiteye sahiptir.
Rusya – Bulava : Bulava, 2013 yılında tam operasyonel kabiliyetine ulaşmıştır. Bu füze, 8.000 kilometreden fazla menziliyle stratejik hedefleri vurabilecek kapasiteye sahiptir ve yaklaşık 36.800 kg ağırlığında, 12.1 metre uzunluğundadır. Üç katı yakıtlı kademeden oluşan Bulava, hem inertiyal rehberlik sistemi hem de Rusya’nın GLONASS uydu navigasyon sistemi ile desteklenen gelişmiş bir rehberlik sistemine sahiptir. Hedefleme doğruluğu (CEP) 120-350 metre aralığındadır.
Çin – JL-3 : JL-3, Type 094 ve gelecekteki Type 096 nükleer denizaltılarıyla entegre edilmiştir.Bu füze, yaklaşık 10.000 kilometreden fazla menzile sahiptir. Füze, birden fazla MIRV (Multiple Independently Targetable Reentry Vehicle) taşıyabilir ve her bir başlık, yüksek verimli termonükleer savaş başlıklarıyla donatılmıştır.
Türkiye’de SLBM Çalışması Bulunuyor Mu?
Türkiye’de resmi olarak açıklanmış bir SLBM çalışması bulunmamaktadır. Ancak Denizaltından dikey atım ile ateşlenen füzelere odaklandığı yadsınamaz bir gerçek olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Sub-ATMACA Gemisavar Füzesinin TCG-PREVEZE Denizaltısından ateşlenmesi ile Sub-Harpoon muadili bir kabiliyete ulaşılmıştır.
Sub-ATMACA’nın gelecek dönemde Türk Donanması hizmetindeki denizaltılarda standart olarak kullanılması planlanıyor.
Kaynak: Mavi Savunma