ÇELİK KUBBE’NİN Denizlerdeki Neferi : GÖKSUR

ASELSAN tarafından geliştirilen ve ilk kez IDEF’23 kapsamında gösterilen GÖKSUR Yakın Hava Savunma Sistemi Mavi Vatan’ın Silahlı/Silahsız İnsansız Hava Araçları, gemisavar füzeleri, savaş uçakları ve helikopterler gibi tehditlere karşı korunmasında kritik bir rol üstlenecek olan GÖKSUR, 360 derece tehdit imha yeteneği ve yeni nesil IIR arayıcı başlıklı güdümlü mermisi ile öne çıkıyor. Müstakilen veya platforma entegre çalışabilen GÖKSUR, veri bağı ile ara safha güdüm ve yüksek tek atım önleme olasılığı gibi pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor. GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, ürün ailesi kurgusunda geliştirilirken, modüler tasarım yaklaşımıyla farklı konfigürasyonlara sahip çözümler sunuyor.

#English

Developed by ASELSAN and shown for the first time at IDEF’23, GÖKSUR Close Air Defence System will play a critical role in the protection of the Blue Homeland against threats such as armed/unarmed unmanned aerial vehicles, anti-ship missiles, fighter jets and helicopters. GÖKSUR stands out with its 360-degree threat destruction capability and new generation IIR seeker guided projectile. GÖKSUR, which can operate independently or integrated into the platform, incorporates many features such as intermediate-stage guidance with data link and high single-shot interception probability. While the GÖKSUR Close Air Defense Missile System is being developed as a product family, it offers solutions with different configurations with its modular design approach.

GÖKSUR

Birden farklı hedefe angajman kabiliyetine sahip olan sistem, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen BOZDOĞAN hava-hava füzesi baz alınarak tasarlanan GÖKSUR IRR füzesini kullanıyor. Sistemde 12 adet BOZDOĞAN hava-hava füzesi yer alıyor.

Füzenin kritik eşiklerinden birisi olan rüzgar tüneli testleri TÜBİTAK SAGE alt yapısı kullanılarak tamamlandı. Bu aşamanın da geçilmesiyle birlikte önümüzdeki süreçte füzenin atışlı testlerinin de yapılması planlanıyor. Kalifikasyon sürecinin de tamamlanmasının ardından GÖKSUR’un kısa süre içerisinde Türk Donanmasının hizmetine sunulması hedefleniyor.

#English

The system, which has the capability to engage multiple targets, uses the GÖKSUR IRR missile, which is designed based on the BOZDOĞAN air-to-air missile developed by TÜBİTAK SAGE. The system includes 12 BOZDOĞAN air-to-air missiles.

Wind tunnel tests, one of the critical thresholds of the missile, were completed using TÜBİTAK SAGE infrastructure. With the completion of this phase, it is planned to conduct firing tests of the missile in the coming period. Following the completion of the qualification process, GÖKSUR is expected to be put into service of the Turkish Navy in a short time.

GÖKSUR

İhracat Potansiyeli Yüksek

Bu yıl envantere giren TCG-DERYA gibi öz savunma sistemleri nispeten daha zayıf olan lojistik gemilerde de kullanılabilecek olan GÖKSUR, RAM’in muadili olarak üretiliyor. Üretim ve teknoloji konusunda iddialı olan sistemin ABD ve Çin olmak üzere dünyada yalnızca 2 üreticisi var. GÖKDENİZ’in ihracat başarısı göz önüne alındığında GÖKSUR’un da aynı başarıyı yakalama ihtimali yüksek görülüyor.

#English

GÖKSUR, which can also be used on logistic ships with relatively weaker self-defense systems, such as TCG-DERYA, which entered the inventory this year, is produced as the equivalent of RAM. The system, which is ambitious in terms of production and technology, has only two producers in the world, the USA and China. Considering the export success of GÖKDENİZ, it seems likely that GÖKSUR will achieve the same success.

Kaynak (Source) : Mavi Savunma

Previous Post
Next Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir